Niet zo blije doos

deblijedoos

Zwangere vriendin al aangemeld voor een blije doos? Of misschien zelf zwanger en al een baby box besteld? Nee? Nou, wacht dan vooral nog even met bestellen! Want zo’n gratis verrassingspakket bevat vaak niet meer dan een gratis speen, of een proefpakket met luiers. En intussen heb je wel al je gegevens in handen van tientallen gretige marketingafdelingen laten vallen.

Vraag je je af waarom je opeens weer gebeld wordt, net rond etenstijd? Of waarom er opeens stapels geadresseerde reclamefolders op de deurmat vallen. En waarom je mailbox overstroomt met reclame voor babyvoeding, en kinderwagens? Met het aanvragen van een gratis babyverrassingspakket verkoopt de organisatie die achter de doos zit, je adresgegevens aan bedrijven die zich richten op ouders, kinderen en baby’s. Daarmee wordt de doos bekostigd.

Maanden, soms jaren na aanvraag van een babydoos, krijg je nog steeds reclame toegestuurd. Soms misschien handig of leuk. Maar het kan ook mis gegaan. En een folder over handige babyaccessoires kan bijzonder pijnlijk zijn als je probeert over een miskraam heen te komen.

Het staat er ook op, als je de moeite neemt om de actievoorwaarden te lezen. Zo is er de Felicitasbox van Sanoma. Je kan een Zwanger box en een Baby box aanvragen. In de actievoorwaarden staat:

4. Gegevens

4.1 De deelnemer geeft door deel te nemen aan de actie aan Sanoma toestemming om alle gegevens te verzamelen en te verstrekken aan derden die noodzakelijk acht voor de organisatie van de actie en de uitreiking van de prijzen.

4.2 De deelnemer erkent op de hoogte te zijn van de inzameling en verstrekking van voornoemde gegevens en van het gebruik dat daarvan kan worden gemaakt en gaat akkoord met het privacy- en cookie beleid van Sanoma.

En er zijn nog een heleboel andere dozen: van prénatal, van kruidvat, van Etos, van Babydump. Ga zo maar door. Lees de actievoorwaarden goed als je wilt weten waar je aan toe bent.

Er zijn ook alternatieven. In Miss Perfect (van de consumentenbond) van februari staat de Kiekeboebox van de Plus als positieve uitzondering genoemd. Gewoon leuk en gratis, zonder kleine lettertjes. En een mooi alternatief is de duurzame babydoos van Babybegood. Die is dan ook niet gratis (22,50), maar je zit dan ook niet gelijk aan allerlei reclamefolders vast.

speen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s