Het perfecte cadeau 4.0

En het, voorlopig, laatste deel: wat is nou een leuk cadeau voor een 4-jarige…

Ik moest er eens goed voor gaan zitten. Want waar speelt Kleine R, nu 4, eigenlijk het liefst mee. Het klinkt gek, maar eigenlijk speelt ze niet met zo heel veel dingen. Heel vaak zit ze met haar konijn in de speelhoek. Ik hoor haar zachtjes praten en lachen, en hele verhalen vertellen. Ze is druk in haar hoofd, met verhaaltjes, en met rijmen. Verder is ze het grootste deel van de tijd aan het tekenen, knippen en plakken. Dus zo kom ik maar net aan de volgende Top 5.

Tekenen en knutselen, meer knippen en plakken

1)      Voorlezen, samen lezen, samen verhalen verzinnen

2)      Winkeltje/boodschappen

3)      Keukentje

4)      Verkleden

5)      Buiten: bladeren, stenen en dieren zoeken!

Ze speelt ook nog wel met andere dingen, zoals de spelletjes, playmobil en met de Duplo samen met Kleine M. Misschien komt het ook door school. Ze vindt school geweldig, maar het is ook ontzettend vermoeiend. De eerste maanden viel ze regelmatig in slaap op de bank. Dat is nu minder. Maar als we niet op tijd eten, stort ze helemaal in. En sinds ze naar school gaat, zit ze het liefst lekker bij je, op schoot of samen een boekje lezen.

Trouwens, op deze lijst ontbreken ook nog twee dingen: televisie kijken en computerspelletjes spelen. Televisiekijken mag ’s middags tussen 17 uur en 18 uur. Maar dat zou ze rustig de hele dag kunnen doen. En ze mag ook na het middageten soms een half uurtje een computerspelletje spelen op mijn oude Nintendo DS. En ook dat kan ze zonder twijfel uren volhouden.

En verder

– Bal/voetbal: het liefst een plastic bal, en nog niet zo’n echte zware voetbal. Lekker voetballen in het park en in de steeg naast het huis van opa en oma. Vond ik vroeger ook leuk.

– Fotocamera: een simpel cameraatje is er al vanaf 10 euro. Onder andere te verkrijgen bij speelgoedwinkels, speciaal voor kinderen en lekker stevig. Vaak staat erbij dat ze geschikt zijn vanaf 6 jaar, maar ik merk dat kinderen heel makkelijk dit soort apparaatjes bedienen.

– Kartonnen speelhuis waar je op kan tekenen! We hebben ‘m thuis nog niet staan, maar het combineert twee dingen die Kleine R erg leuk vindt: tekenen en verstoppen. O ja, en een tent maken.

– Klok: een echt klok, met cijfers en een grote en kleine wijzer!

– Koken: samen koken is superleuk, dus kom maar op met dat kookschort en een eigen kookwekkertje. Voor jongens en meisjes! Die vinden dat allebei geweldig.

– Lego: de echte kleine stukjes, met heel veel bouwsteentjes, zodat je gelijk dat kasteel kan bouwen.

– Ministeck

– Mooie handdoek voor het zwemmen

– Playmobil: altijd leuk!

– Puzzelen: de meer ingewikkelde puzzels, met tussen de 50 en 100 stukjes.

– Spelletjes doen – Hondje Waf, kwartet, memory. Maar wel met eigen regels, en het liefst zodat Kleine R wint. En als ze niet wint, dan is er ook niets aan…

– Theater/Toneel: samen voorstellingen maken, of samen naar voorstellingen gaan. Dus: alle accessoire die horen bij theatervoorstellingen zijn leuke cadeautjes, van een poppenkast tot kaartjes voor een kindertheatershow. En dat hoeft echt niet duur te zijn!

– Voor meisjes: Tasjes, kettinkjes, armbandjes, ringen, riemen. Kortom: alles om op te tutten

– Verstoppertje spelen: in huis, in het bos, met de knuffels of met ons. En soms is het

– Voorleesboeken: de efteling, kolletje, en zelf verzonnen verhaaltjes, en stripboekjes lezen

– Woorden en cijfers: rijmen, woordspelletjes, grapjes, nieuwe woorden leren, woorden en letters schrijven. En met cijfers kan je hetzelfde doen: samen tellen, letters schrijven. Leuk zijn bijvoorbeeld de koffertjes van jumbo (leren lezen, en leren schrijven). Of een magneetbord met letters en cijfers. Of letterstickers. Of een schoolbord om op te schrijven.

En, hebben jullie iets kunnen vinden? Succes met de laatste sintboodschappen! Ik hoor graag ofhet gelukt is. En, tips en aanvullingen zijn welkom!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s