Ikke Ikke Ikke

Hoe komt het toch dat kinderen altijd met hetzelfde speelgoed willen spelen? Het maakt echt helemaal niets uit hoeveel keus er is. Als de een de dierenpuzzel uit de kast trekt, pakt de ander razendsnel de houten leeuw van de puzzel af. En als de ander de garage pakt, grijpt de een vlug als water de twee autootjes die bij de garage horen zodat de ander heel hard begint te brullen.

‘Delen’ is een moeilijk begrip voor een 3-jarige. En het is chinees voor mijn 1-jarige. En december is ook niet echt de makkelijkste maand om het begrip ‘delen’ te verduidelijken. Schoenzetten voor Sinterklaas, Sinterklaasavond, kerst met cadeautjes, en ook nog eens midden in een zindelijkheidstraining. En die werd, je raadt het al, beloond met cadeautjes. Tenminste, als het stickervel vol was. Cadeautjesinflatie.

En cadeautjes leveren het volgende probleem op: een kind krijgt iets, en je zegt het er nog een keer bij. ‘Alsjeblieft, dit is helemaal voor jou!’ Maar ja. Als ze er daarna mee speelt, is het toch de bedoeling dat ze samenspeelt. Als zij met haar nieuwe popje speelt, mag haar broertje dan even het spiegeltje of de haarborstel vasthouden? Kleine R vindt duidelijk van niet. Ik vind van wel. Kleine R heeft de neiging om alle spulletjes waar ze van houdt te verzamelen. Natuurlijk kan ze niet met alles tegelijk spelen. Maar het is toch ook absoluut niet de bedoeling dat haar broertje met zijn plakkerige vingertjes eraan zit. Tsja.

Zo is Kleine R. helemaal gek op haar nichtje. Als ze elkaar zien vliegen ze elkaar in de armen en wordt er enthousiast geknuffeld ‘Ik heb je al dagen niet gezien’, roept kleine R dan. Ook als ze elkaar een dag eerder nog gezien hebben. En ook als het drie weken geleden is.  Maar als het om speelgoed gaat zijn ze beiden onverbiddelijk. Kleine R heeft normaal gesproken totaal geen interesse in de houten driewieler bij opa en oma. Daarom staat hij ook daar, want ik heb ‘m eigenlijk gekocht. Bij ons verzamelt het ding stof. Bij opa en oma wordt er keihard om gestreden. En als ik keihard zeg, bedoel ik keihard. Als de een op de fiets zit, gaat de ander demonstratief met opa knuffelen. Tsja, dat kan de een niet over haar kant laten gaan. Maar zodra haar billen van het zadeltje afgaan om naar opa te rennen, trekt de ander een sprintje richting fiets. En als de ander eenmaal zit, draait de een zich om en met een goed geplaatste duw , is het zadel opeens weer vrij. Dat gaat door totdat een van de aanwezige volwassenen wanhopig de fiets in de kelder zet. Even gaat het dan goed, en dan opeens willen ze allebei met Baby Eddy spelen. En het begint van voor af aan.

Kleine M is nog maar 1, dus je kan niet van hem verwachten dat hij kan delen. Toch weet hij feilloos wat gevoelig ligt. Zoals kleine R’s knuffeltjes. En dat is eigenlijk het enige dat ze van ons met niemand hoeft te delen. Koe en Konijn liggen altijd in bed. En als kleine R erbij ligt, dan heeft ze haar duimpje in haar mond en houdt haar knuffeltjes klemvast. Kleine M voelt feilloos aan dat het verboden terrein is en grijpt koe en konijn zodra hij de kans krijgt. Enorm gebrul is het resultaat. Hij heeft een eigen konijn, maar die is lang niet zo interessant.

Hoe gaat dat gezegde ook al weer? ‘Hoe meer spullen, hoe kleiner je hart?’ Zoiets. Hoe dan ook, dat probeer ik te beperken. Het zijn maar dingen. Ik probeer ze bij te brengen dat je je spullen moet delen, maar dat soms iets echt helemaal van jou alleen is. Laatst had kleine R een bosje bloemen voor mij meegenomen van de markt. Samen met papa. Prachtige rozen. Ze zegt ‘Kijk eens mama, die heb ik voor je meegenomen. Maar ze zijn voor ons allebei, hé? Want alles is voor ons samen, toch?’ Tsja…. Doorgeslagen opvoedpoging. Dat zijn natuurlijk MIJN bloemen.

Advertenties

2 Reacties op “Ikke Ikke Ikke

  1. Grappig, natuurlijk zijn het jouw bloemen! 🙂
    Ik ben benieuw wat er zou gebeuren als er twee dezelfde driewielers bij opa en oma zouden staan. Dan blijven ze vast onaangeroerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s