Heidewandeling

De hele dag thuis zitten is niet mijn favoriete bezigheid. De televisie heeft een magnetische aantrekkingskracht en als we thuis zijn vraagt kleine R elke tien minuten of ze tv mag kijken. Ik probeer om regelmatig er op uit te gaan. Bij voorkeur iets waarbij kleine R. flink kan rondrennen, en waarbij kleine M. genoeg te zien heeft. Onze kleine meid is een slimmerd, maar minder handig met rennen en klimmen. En oefening baart kunst, is het idee. Dus, elke dag rennen, of springen, of dansen, of wandelen en dan komt het vanzelf goed.

Maar…Wat zullen we vandaag eens doen. De ene dag is een grotere uitdaging dan de andere dag. Ik wil er ook geen kapitalen aan spenderen. En het is best lastig om telkens opnieuw een leuk budget-uitje te bedenken dat aan onze eisen voldoet.

Vandaag heb ik heb niet zoveel zin om de herten in het park te voeren, of de eendjes, want daar komen we al (minstens) eens per week. En de kinderboerderij is erg druk, met alle kinderen van de kinderopvang en de buitenschoolse opvang die er opuit trekken deze dagen. Eigenlijk moet ik wat boodschappen doen. Maar ik merk dat we de laatste tijd meestal boodschappen gaan doen samen. Het zorgt voor een vertekend beeld bij kleine R. “Zullen we even naar de stad gaan om een nieuwe te kopen”, vraagt ze als ik boos zeg dat ze voorzichtig moet zijn met een boek omdat het anders stuk gaat. En: “Zullen we in deze winkel even een cadeautje voor mij kopen?”Straal ik dat uit, ‘We kopen wel een nieuwe als het stuk gaat’?

Geen boodschappen dus, maar een wandeling!

 

Uiteindelijk gaan we wandelen in Nationaal Park Veluwezoom, ter hoogte van Terlet parkeren we de auto en lopen we de heide op. Prachtig! En wat een aanrader om met kleine kinderen te doen. Kleine R. kijkt haar ogen uit. Op het pad over de heide liggen namelijk allemaal grote bergen koeienpoep. En
bij de ingang ligt een enorme Schotse Hooglander lui herkauwend tussen de grassen en de heideplantjes. Kleine R’s ogen vallen bijna uit haar hoofd. Koeien heeft ze genoeg gezien. Maar zo een nog nooit. Het is dan ook een stier, en hij is echt indrukwekkend. Gelukkig achter een hek.

Door de koeienpoep kruipen overal grote dikke mestkevers rond. Mooi glimmend zwart. Alles wat in de tuin of in het bos rondkruipt intrigeert kleine R. Het liefst zit ze er met haar neus één centimeter vanaf om te kunnen tellen hoeveel pootjes het beestje heeft, en of er voelsprietjes op zijn kop zitten.

En iedereen weet dat de beste klimbomen op de heide staan: kronkelige dennenbomen met mooie lage takken. Zelfs een meisje van drie kan daar probleemloos inklimmen. De grond is bezaaid met dennenappeltjes.

Maar de boom valt in het niet bij de prachtige heide. Ik heb ‘m in geen jaren zo mooi gezien. Prachtig felpaars. Kleine R en kleine M. vinden het ook prachtig. We banjeren over de heide, en plukken een paar kleine takjes (sorry boswachter!). En als we thuis zijn, en iedereen gecontroleerd hebben op teken, staat er een mooie heidebosje op tafel en liggen de kinderen in diepe slaap en met rode wangetjes in hun bedje. Idyllisch niet waar?

Echt een aanrader, een heidewandeling. En voor wie wil gaan, de heide is de komende twee weken nog op zijn mooist.

Nationaal Park Veluwezoom

Heidewandeling: beelden bij TV Gelderland (bij 11:29 min)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s