Een verhaaltje voor het slapen gaan

Van alle voorleesboeken in onze kast, zijn er twee die eenzaam aan de top staan: de grote verhalenbundel met alle verhaaltjes van Jip en Janneke en Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik.

Dikkie Dik hebben we van een oom en tante gekregen bij de geboorte van onze kleine R. Wat een geweldig kraamcadeau. Ik heb het sindsdien al meerdere keren cadeau gegeven bij de geboorte van een baby. Sinds mijn dochter een half jaar oud is, lezen we Dikkie Dik voor. In het begin gaat het natuurlijk vooral om het ritme, de klank van je stem en de kleurrijke illustraties. Prachtig, die dikke rode kat. Nu ze bijna drie is, kent ze alle verhalen uit haar hoofd. De verhaaltjes van Dikkie Dik zijn geweldig voor kleine kinderen: ze zijn kort en met mooie kleurrijke illustraties erbij. Bovendien, de verhaaltjes gaan altijd over herkenbare situaties, en al helemaal als je zelf ook thuis katten hebt. Ook al is die van ons niet rood maar grijsgestreept.

 

Het boek is een bijzondere editie, die is verschenen met de dertigste verjaardag van Dikkie Dik. Er staan 30 verhalen in. Het allermooiste aan deze uitgave is dat de tekeningen groot zijn afgedrukt: één tekening per bladzijde. De tekening is ongeveer 20 bij 20 centimeter. Ideaal om voor te lezen! Kleine R. heeft al meerdere favorieten in het boek gehad. In het begin was ze gek op de dierenverhalen: Eendjes, Schaap, Konijntje-over  en Spin. Nu is ze gek op de poep- en plasverhalen Bah! en Plassen. Er is genoeg om uit te kiezen. Voorin het boek staan in de index alle verhaaltjes met een klein plaatje erbij. R. vindt het geweldig om zo eerst een verhaaltje uit te zoeken.  Soms is dat zelfs leuker dan het voorlezen zelf. Ik hoop nog steeds dat de andere verhaaltjes ook een keer op dit formaat worden uitgegeven. Ik ben de eerste in de rij om het boek te kopen!

Met Jip en Janneke zijn we begonnen toen Kleine R. ongeveer anderhalf jaar oud was. In het begin waren de tekeningen leuker dan de verhaaltjes. De lange verhalen hebben we een tijdje overgeslagen. Dat is nu niet meer nodig. We lezen elke avond twee verhaaltjes, en één verhaal van Dikkie Dik. Nu slaan we soms de seizoensgebonden verhalen over, vooral om het sinterklaasenthousiasme een beetje te temperen. En het verhaaltje Griezelige Reus slaan we ook  over, omdat ze daar een paar keer eng van gedroomd heeft.

Het eerste verhaal van Jip en Janneke stamt uit begin jaren 50. Het is gebaseerd op de avonturen die Flip, de zoon van Annie, beleefde met zijn buurmeisje. Ze beleven van alles: ze zijn jarig, ze gaan op bezoek bij oma, ze gaan uit logeren, ze  kleien, ze tekenen, ze maken ruzie. Kortom: alle dingen die peuter en kleuters beleven. De verhaaltjes zijn kort, herkenbaar en briljant geschreven. Jip en Janneke zijn echte kinderen: heel lief, maar soms onmogelijk en heel ondeugend.

Alleen zijn de verhaaltjes natuurlijk ook gedateerd: een mobiele telefoon of een computer zal je er niet in terugvinden. Moeder speelt daarnaast een veel grotere rol dan vader. Janneke speelt met poppen en Jip met autootjes. En moeder is wel erg extatisch als ze een stofzuiger krijgt. Het past niet allemaal even goed bij de huidige tijd. Maar de vraag is of dat erg is. De wereld van een peuter of kleuter is klein en in de basis is er niet veel veranderd. Computers en mobiele telefoons hoeven van mij niet per se in een verhaaltje te zitten. En ik heb er alle vertrouwen in dat wij beiden onze dochter bijbrengen dat vrouwen tegenwoordig niet meer alleen maar staan te strijken of met poppen spelen. En als ze wel met poppen speelt is dat ook prima!

Jip en Janneke, door Annie M G Schmidt, 353 bladzijden, Uitgeverij Querido, maart  2009, harde kaft, € 25,95

Meer informatie

Dossier Jip en Janneke

Uitgeverij Querido

Annie MG Schmidt

Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik, door Jet Boeke, 192 bladzijden, Gottmer Uitgeversgroep, juni 2008, harde kaft, € 14,95

Meer informatie

Dikkie Dik

Jet Boeke

Gottmer

Advertenties

3 Reacties op “Een verhaaltje voor het slapen gaan

  1. Pingback: Het perfecte cadeau voor babies « Onant & Onijn·

  2. Pingback: Het perfecte cadeau 3.0 « Onant & Onijn·

  3. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right.
    This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s